photo © Bruce Zheng
DYH set up its first studio in a high-rise penthouse apartment building near the city centre where all the apartments in the building are arranged symmetrically a long a north-south direction, with corridors running through the centre of this long axis on every third floor of the building. Each apartment consists of two levels stretching from one side of the building to the other, and a 5.5m high floor-to-ceiling window on one side. This layout gives the apartments excellent lighting and a great panoramic view. We chose a unit situated towards higher level of this building, with an interior usable area of 55sqm. Former tenants had previously used this space as a residential flat as well as a working office. Likewise, we renovated this interior space to meet our functional requirement.
 
大于号空间美学设计(简称 DYH )的工作室设立在靠近市中心的一栋高层公寓里,这栋楼全部是由南北向对称排列的上复式和下复式户型组成,每户都是南北通透的落地窗,其中有一面是5.5米通高的落地窗,本身不仅具备极好的采光条件,而且与周边的环境相对照视野开阔,景观优越。DYH 选择了位于这栋楼较高位置的一个上复式单元,室内实用面积约55平方米,之前有过住宅用途也做过办公室,因获取更多面积已将原双层通高空间封闭。
Before 改造前
This kind of 'LOFT' concept space has always been an attractive space for design studio. The lower and upper floor are two distinct yet interactive spaces able to meet our different needs. We have adopted the lower floor as a reception, samples/models display area, kitchenette, and a small lounge. Upper floor consists of an open plan office and a conference space, which can occasionally be converted to a multimedia room.
 
为了恢复建筑空间的原始面貌,DYH 用减法将空间重新改造以满足工作室的实际功能需求。对于这种 “LOFT” 概念的空间模式我们向往已久,上下空间用途分明又互动传输着不同的需求,平衡着空间每一个角落,生动而又有趣。麻雀虽小,五脏俱全,下层设为接待区、样板陈列区和休息区,上层为工作区和小型会议洽谈区,有时也会成为一个整体的多媒体影音室,当然都是开敞式。
photo © Bruce Zheng
photo © Bruce Zheng
photo © Bruce Zheng
photo © Bruce Zheng
All the extra walls and floor slabs that were added by former tenants have been knocked down until the space was returned to its original structure. With regards to materials and furniture, we followed original, natural, and sustainability principle. In addition to maintaining the original steel frame structure of the staircase, the wooden stair slabs were recycled from a friend’s old office. Other wooden boards we used are unprocessed plywood and blockboard. We adopted concrete curing for floors and white paint for walls. The main colour scheme for the entire space are white, grey, and wood colour.
 
DYH 工作室的室内设计采用极简和干净的处理方式去还原这个本身就极具生命力和能量的空间,勿需过多的装饰。对于材料选择和家具的细节工艺上设计师倾入了自己更多的思想,原始、自然、环保是当今社会民生行业中所提倡的元素。除了保留原有楼梯的主要钢结构,楼梯踏步的实木板是从朋友办公室的楼梯上拆回来改装的,其他木工板材都选用没有经过特殊加工的多层板和大芯板,地面则是混凝土固化处理,立面基本刷成白色,整个空间以白、灰色调为主,搭配原木色。
photo © Bruce Zheng
The partition wall in the office is made from low-cost concrete hollow bricks that have been painted in dark grey and white to reveal a pattern that resonates with the pattern on the wall cabinet opposite to it, both represent the symbol of DYH studio.
 
值得一提的是 DYH 用成本极低的水泥空心砖砌了一面隔断墙,最后用深灰和白色两种涂料刷成了阶梯感的体块与旁边阶梯造型的收纳柜相呼应。这面空心砖墙不仅可以起到工作区的屏风作用,还能随手置于一些小型有趣的摆件陈列其中,当然包括种植花草,增添色彩及生命力,能够很好的平衡室内过于刚硬的个性,让室内空间更加人性化的与自然亲近、放松。
photo © Bruce Zheng
photo © Bruce Zheng
photo © Bruce Zheng
photo © Bruce Zheng
photo © Bruce Zheng
Most of the furniture in this space are custom made to our original design, whereas some furniture were purchased, including a couple of Mercury Chairs from Bartoli Design; their elegant contour lines and superb craftsmanship complement this space with classic elements.
 
在家具方面,DYH 根据空间的尺度和功能需求,以原创设计和订制为主,当然也包括使用了意大利著名设计公司 Bartoli Design 设计的 Mercury Chair,优美的轮廓造型和细节精湛的工艺赋于整体空间更多的经典元素。
photo © Bruce Zheng
photo © Bruce Zheng
DYH studio was established from our real needs, balancing both aesthetic and practicality through simplicity and economical considerations. We stress the importance of original design in our pursuit of greater design.
 
DYH 工作室从实际出发,用质朴和节约的思想去实现空间的美感和实用性的平衡,彰显原创的重要性,当然这也是 DYH 的团队对设计的追求。
 perspective drawing 1
perspective drawing 2
 
Project: The Loft Space
Architects: DYH studio
City: Shenzhen, Guangdong, CHINA
Year: 2014
Area: 55 sqm
Team: Hao Cao, Zhaozhao Yu
Photographer: Bruce Zheng
 
sources 来源:

Comments 評論{0}Add your thought 加上您的見解。